• Ilmaiset toimitukset yli 89 € tilauksiin Suomessa!
  • Lähetykset 1-2 arkipäivässä
  • 044 296 3372
  • English version: click "Valitse kieli" in the bottom footer
  • Ilmaiset toimitukset yli 89 € tilauksiin Suomessa!
  • Lähetykset 1-2 arkipäivässä
  • 044 296 3372
  • English version: click "Valitse kieli" in the bottom footer
Mitä on kalannahka?

Valmis, parkittu kalannahka on materiaalina vastaava kuin vaikkapa parkittu naudan tai lampaan nahka. Se on käsitelty parkitsemalla säilyväksi, lujaksi ja kulutusta kestäväksi nahaksi, jota voi hyödyntää kuten muutakin nahkaa. Kalojen suomut poistetaan parkituksessa, nahkaan jäävät suomutaskut muodostavat pintaan tunnistettavan kuvion esim. merilohella. Hyvin vaihteleva ja kaunis pintakuvio on mateella, jolla suomut ovat hyvin pieniä, eivätkä peitä nahkaa kokonaan.

Kuinka hyvin kalannahka kestää? Kuinka lujaa kalannahka on?

Kalannahka on ohuempaa kuin yleensä käytettävät nisäkkäiden nahat, mutta suhteessa paksuuteen jopa lujempaa. Hyviä esimerkkejä kestävyydestä ovat lompakot, joiden pinta on kokonaan kalannahkaa. Ei ole tavatonta, että näiden lompakoiden käyttöikä voi olla yli 10 vuotta. Esim. 2,5 mm leveä nauha mateennahkaa voittaa vetolujuudessa vastaavan levyisen, mutta paksumman poronnahkanauhan yleensä hyvin selvästi. Kalannahka on siis lujaa ja kestää hyvin monenlaista käyttöä.

Miten kalannahkaa tehdään? Miten kalannahkaa parkitaan?

Parkitus tarkoittaa nahan käsittelyä raa'asta nahasta valmiiksi säilyväksi nahaksi. Erilaisia nahan parkitsemistapoja ja parkitusaineita on lukemattomia. Kasviparkitus on tuhansia vuosia vanha tapa saada raakanahka säilyväksi ja kestäväksi käyttönahkaksi. Alumiini, kromi ym. erilaiset metallisuolaparkitukset ovat kehitetty pääosin 1900-luvun alkupuolella ja niiden avulla saatiin paremmin lämpöä kestävää ja helpommin värjättäviä nahkoja. Perinteisiä parkitustapoja ovat myös mm. rasvaparkitus ja virtsaparkitus.

Käyttämämme kasviparkitus on ekologinen tapa hyödyntää yleisesti käytettävien ruokakalojen nahka kauniina ja kestävänä käyttötuotteena. Parkitusaineena käytetään erilaisia puunkuoresta ja puuaineksesta uutettuja tiivisteitä.

Lyhyesti kuvattuna raakanahka puhdistetaan ensin hyvin huolellisesti kaapimalla nahasta pois lihajäänteet, poistamalla suomut ja pesemällä rasva pois. Varsinaisessa parkituskäsittelyssä nahka kyllästetään parkitusaineilla, jotka muuttavat raakanahan säilyväksi, joustavaksi ja kestäväksi nahaksi. Loppukäsittelyissä nahka rasvataan, kuivataan pingotettuna suoraksi ja usein lihapuoli vielä hiotaan kevyesti sileäksi, jolloin nahkoja on helppo liimata tai ommella yhteen.

Kuinka kauan parkitus vie aikaa? Kauanko nahan valmistus kestää?

Kalannahan parkitus kasviparkituksella vie tyypillisesti aikaa raakanahan käsittelyyn ottamisesta valmiiseen nahkaan 4-5 viikkoa. Nopeampikin käsittely on mahdollista, mutta lopputuloksen kannalta se ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto. Joidenkin lajien käsittelyyn täytyy varata aikaa vielä enemmän kuten esimerkiksi kissakalan tai sammen nahkoissa.

Haiseeko kalannahka?

Kalannahoista poistetaan mahdollisimman tarkkaan kalojen oma rasva, josta kalan haju tulee. Valmiissa parkitussa nahassa kalan hajua ei enää ole, sen sijaan nahasta voi tunnistaa käytetyn parkitusaineen esim. pajun tuoksun.

Mitä kalannahkasta voi tehdä?

Kalannahka ei ole vain koriste, sitä voi käyttää kuten muutakin nahkaa erilaisissa kulutuskestävyyttä vaativissa käyttöesineissä. Lompakot ja laukut ovat siitä hyvänä esimerkkinä. Kalannahkaa on käytetty myös kengissä ja vaatteissa. Kalannahan käyttöä rajoittaa eniten kappaleen koko. Suuria pintoja vaativissa töissä joudutaan tekemään paljon saumoja, mutta nahan ompelu ja liimaaminen onnistuu kuten muillakin nahoilla.

Miksi kalannahkaa käytetään niin vähän?

Valmiin kalannahan saatavuus on paljon heikompi kuin nisäkäsnahkojen, valmistajia on vähän ja toimijat ovat pieniä. Kalannahka maksaa myös pinta-alaa kohti enemmän kuin nisäkkään nahka. Nahkojen pieni koko vaatii moneen tuotteeseen useamman nahan ompelua yhteen ja hyvää suunnittelua, jotta nahkasta jää hukkapaloja mahdollisimman vähän. Eri kalalajeista saadaan hyvin erilaisia nahkoja ja nahkojen laatu vaihtelee eri valmistajilla. Mielikuvat ja ennakkoluulot kalannahan hajusta ja hauraudesta vaikuttavat monella päätökseen olla hyödyntämättä kalannahkaa. Kalannahasta saa helposti väärän mielikuvan, jos on nähnyt vain jonkun harrastajan suurella vaivalla tekemää kovaa ja ruttuista nahkaa.

Miksi kalannahka maksaa niin paljon?

Käsiteltävien nahkojen pinta-ala on paljon pienempi kuin yleisien nisäkkään nahkojen. Työvaiheita on paljon, joissa nahkoja on käsiteltävä yksitellen. Kalannahan parkitus on pitkälti käsityötä, erilaisten kalannahkojen käsittelyyn soveltuvia koneita ei ole käytettävissä niin paljon kuin nisäkkäiden nahoille. Sopivien, ehjien, riittävän suurien nahkojen saaminen käsittelyyn riittävän suurissa erissä ei ole monenkaan kalalajin kohdalla itsestään selvää. Tämän vuoksi runsaasti käytetty lohennahka on maailmanlaajuisesti yleisimpiä hyödynnettäviä lajeja.

Mitkä ovat kalannahan edut? Miksi kalannahkaa käytetään?

Kalannahassa on kaunis, kiinnostusta herättävä hieman kolmiulotteinen pinta. Varsinkin mateennahassa on uniikki kuvio joka antaa jokaiselle tuotteelle oman tunnistettavan leiman.

Kalannahka on käytössä kestävää, siitä on iloa pitkään.

Kestävyyden lisäksi kasviparkittu kalannahka on ekologinen vaihtoehto muille nahoille myös valmistustapansa ja raaka-aineen puolesta. Nahan valmistukseen käytettyjen kalojen liha on hyödynnetty ruokana, eikä niitä ole pyydetty nahan vuoksi.

Ohut kalannahka on myös kevyttä.

Kalastajalle tai kaloihin liittyvää työtä tekevälle ihmiselle kalannahka sopii hyvin.

Voit myös saada tai antaa lahjaksi itse pyydetystä kalasta tehdyn tuotteen, joka kestää pitkään. Vaihtoehto täytetylle kalalle muistoesineenä.