Parkittavaksi tarkoitettujen kalannahkojen pitäisi olla mahdollisimman ehjiä. Kalojen nahkojen pinta-ala on pieni ja nahassa olevat reiät pienentävät järkevästi hyödynnettävää alaa huomattavasti ja vaikeuttavat käsittelyä.
Nahka voidaan irrottaa nylkemällä tai fileoimalla, kumpikin tapa käy.
Nylkemällä mateennahka tuppeen, koko kalannahka on yhdessä osassa. Vasta puhdistusvaiheessa ennen parkitusta se avataan yleensä leikkaamalla auki selkäpuolelta. Näin saadaan käyttöön suurin yhtenäinen pala kalan etupäästä ennen vatsa- ja selkäeviä.
Useimmat ruokakalaksi otettavat kalat fileoidaan ensin kahdeksi eri fileeksi molemmilta kyljiltä. Sen jälkeen tehdään nahattomaksi fileointi hyvin terävällä fileointiveitsellä pitämällä nahka tasaista alustaa vasten. Kalapiikillä tai haarukalla aivan fileen pyrstöpäästä kiinnipitäen painetaan fileointiveitsen terä nahkaa vasten ja vedetään file nahattomaksi.
Hauella, jolla on hyvin syvä suomutasku, tulee nahkaan helposti reikä, jos veitsi painuu liian syvälle. Näin varsinkin hyvin suurilla kaloilla.
Opasvideoita aiheesta löytyy youtubesta runsaasti, alla esimerkiksi pätkät kuhan ja hauen nahattomaksi fileoinnista.
Parkitukseen tulevaa kalannahkaa ei tarvitse käsitellä mitenkään nahan irrottamisen jälkeen.
Esimerkiksi nyljetyt mateennahat laitetaan pussiin ja pakkaseen ilman sen kummempaa käsittelyä!
Älä siis suomusta kaloja valmiiksi, se vaurioittaa nahan pintaa.
Jos halutaan esim. tilan säästämiseksi pakata mahdollisimman pieneen tilaan, nahkoista voidaan pyyhkiä limat pois tai pestä ne kylmällä vedellä ja lihapuolelta voidaan kaapia varovasti lihaa pois. Vakuumiin pakattuna nahat menevät pienempään tilaan.
Paras raakojen nahkojen säilyttämistapa on pakastaminen. Ilmatiiviisti vakumoidut nahkat säilyvät parhaiten. Jos on tiedossa ettei säilyttämisaika ole pitkä, voi nahat huoletta pakastaa tavallisessa muovipussissa. Sillä ei ole väliä ovatko nahkat mytyssä tai suorassa.
Jos nahkojen pakastaminen ei ole mahdollista, ne voidaan säilöä myös suolalla. Kilo kalannahkaa, kilo suolaa ja kilo vettä -seoksella ja säilyttämällä nahat mahdollisimman viileässä voit säilyttää niitä ennen parkitusta. Ennen suolasäilytystä nahkoista kannattaa pestä lima pois viileällä vedellä. Myös käsitiskiainetta voi käyttää tässä vaiheessa. Älä käsittele nahkoja missään vaiheessa yli 20 °C vedellä. Lämmin vesi tekee nahkaan vaurioita, jotka paljastuvat vasta myöhemmin.