Kurssit

Tervetuloa kalannahan kasviparkitsemiskurssille
Loviisaan, Lehtisen saareen 20.-21.8.2016!

Luontosaari Lehtinen järjestää kaksi päivää kestävän kalannahan kasviparkitsemiskurssin saaressa. Kurssin vetäjänä toimii alan ammattilainen Ossi Kumpulainen Mikkelistä. Viikonlopun aikana kurssia käydään yhteensä 16h, jonka aikana tutustutaan teoriaan ja tehdään paljon itse. Kurssin aikana päästään hieman pintaraapaisua syvemmälle kalannahan kasviparkituksen saloihin. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille, että jo parkitsemiseen aiemmin tutustuneille. Kurssilla työskennellään ulkotiloissa, sadesäällä ulkona suojakatoksessa.

Kurssipaikkana on 23 km ajomatkan päässä Loviisan keskustasta Lehtisen saari, jossa kohtaat monipuolisen luonnon ja ulkosaariston upeat maisemat. Saareen henkilökuljetus autotien päästä lammaslautalla, lyhyen merimatkan kesto on alle 5 minuuttia. Kurssilaisille on majoitusmahdollisuus saaressa.

Kurssin aikataulua ja sisältöä:
• aloitus lauantaina klo 10.00 ja sunnuntaina 09.00 (tarkentuu myöhemmin)
• käydään läpi kaikki työvaiheet, kuinka parkitusta nahasta saadaan hyvää käyttönahkaa ilman raskasta mekaanista pehmitystä
• opitaan teoriaa työskentelyn lomassa
• opitaan välttämään tyypillisimmät virheet
• kurssilla käytettävät nahat ovat made, hauki/lohi

Kurssin hinta on 350 € (sis. alv 24 %). Hinta sisältää opetuksen lisäksi kaiken kurssilla tarvittavan materiaalin, molempina päivinä lounaan, kahvit sekä kuljetukset lammaslautalla. Käsitellyt kalannahat (5-10 kpl) kurssilainen saa mukaansa jatkokäsittelyohjeineen ja tarvikkeineen.

Luontosaari Lehtiseltä on saatavilla majoitus kurssilaisille. Kurssipaikalle voit saapua halutessasi jo perjantai-iltana. Majoituksen hinta pe-su on 80 €, la-su 50 € (sis. alv 10 %). Majoituspaketti sisältää petipaikan jaetussa huoneessa omin lakanoin, aamiaistarvikkeet sekä illallisen lauantaina. Rantasauna lämmitetään lauantai-iltana yöpyjille.

Kurssille ilmoittautuminen päättyy 20.6.2016 ja kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssille mahtuu 12 osanottajaa ja kurssin toteutuminen edellyttää 8 sitovasti ilmoittautunutta. Kurssille ilmoittautuminen on sitova kurssimaksun suorittamisen jälkeen.

Kurssin järjestäjä, ilmoittautuminen ja lisätietoja:
Luontosaari Lehtinen / Veronica Strömberg, puh. 044-977 5734, luontosaarilehtinen@gmail.com

Kurssin vetäjä Ossi Kumpulainen on parkinnut kalannahkaa jo 1990-luvun lopulta lähtien ja hakenut matkan varrella oppia Ruotsista, Norjasta ja Irlannista. Oma yritys on nimeltään Kalaparkki Oy, joka valmistaa käyttöesineitä ja tarjoaa parkittuja nahkoja käsityöläisten tarpeisiin. Ossin sivut löytyvät osoitteesta www.kalaparkki.fi.

Kalannahka on ekologinen, kalastuksen sivutuote. Materiaali on vanha ja sillä on pitkät perinteet pyyntikansojen ja saaristolaisten keskuudessa. He ovat osanneet hyödyntää tätä vahvaa materiaalia mm. vaatteiden, käyttö- ja koriste-esineiden valmistuksessa. Työvaiheet koostuvat rasvan- ja lihan poistosta, suomustamisesta, sekä perinpohjaisesta pesusta. Valmis kalanahka ei haise kalalle vaan tuoksuu oikealle nahalle. Pesun jälkeen vuorossa on parkitus. Prosessin loppuosa koostuu pingotuksesta, rasvauksesta ja viimeistelystä. Parkitsijasta riippuen, työvaiheet voivat vaihdella. Koko ketju raa ´asta kalannahasta valmiiseen nahkaan vie tekijältään aikaa neljästä viiteen viikkoa.